Perifériás érbetegség

A perifériás érbetegség, közismert nevén érszűkület – csakúgy, mint a szélütés és az infarktus – az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, melyben a betegség az alsó végtag verőereiben lép fel.

A perifériás érbetegség két szempontból is veszélyesnek mondható. Az alsó végtag vérellátását rontva akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése a végtag amputációjához vezethet.

A legújabb kutatások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az érszűkületes beteg számára a nagyobb veszélyt a gyakran egyidejűleg, tünetek nélkül fennálló koszorúér- és agyi érbetegség jelenti. A statisztikák szerint az érszűkületes betegeknek, függetlenül attól, hogy a jellegzetes tünetek jelentkeznek-e, kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Az érszűkületes betegek mintegy 30%-a hal meg 5 éven belül valamely szív- és érrendszeri betegség következtében.

A perifériás érbetegség felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes, ebben a stádiumban csak szűrővizsgálattal lehet kimutatni.